Top menu

De man van de Dior bloemen: Mark Colle

Het is Mark Colle die in 2012 de eerste coutureshow van Raf Simons voor Dior ‘aankleedt’ met muren van duizenden bloemen. Een interview met deze aardige Vlaming.

Hoe noem ik je eigenlijk, bloemist?

“In België is dat iemand die planten kweekt. Ik ben florist.”

Hoe omschrijf je je stijl?

“Eclectisch. Hiermee doel ik op de bloemencombinaties. Dus niet zozeer de stijl van het boeket. Ik combineer graag bloemen die op het eerste gezicht helemaal niet bij elkaar passen: een orchidee met een madeliefje. Qua stijl passen die bloemen niet bij elkaar, een orchidee is tropisch en een madeliefje kennen we allemaal. Wat ik ook wel dikwijls doe is ergens een knalgele roos insteken, alsof het een fout is. Ik vind het een uitdaging om iets maken wat mensen nog niet hebben gezien.”

Mijn invloeden komen niet per se uit de bloemenwereld. Ik laat me inspireren door films, interieurs, vaak nostalgische dingen. Van modernistische jaren vijftig interieurs met ‘lelijke’ boeketten, tot kitscherige bloemen uit een Italiaanse horrorfilm uit de jaren zeventig. Ja dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik ben daar erg lang door geobsedeerd geweest vanwege de bizarre kleurcombinaties.”

Je hebt een winkel in Antwerpen, Baltimore.

“Ik werk niet uitsluitend voor een modecliënteel. Ik heb altijd heel veel bloemen in de winkel, dat vind ik belangrijk. Veel bloemenwinkels hebben namelijk meer bloemdecoraties dan bloemen staan. Bij mij is het andersom. Ik denk dat mensen daarom graag binnenwandelen, ze vallen bijna over de bloemen, bij wijze van spreke dan. Er staan bij ons geen kant en klare boeketten, ik maak ze graag voor de klant We zitten nu volop in het voorjaar en in de winkel heb ik tulpen, ranonkels, en hyacinten, die zijn trouwens allemaal gekweekt in Nederland want seizoenen bestaan niet meer eigenlijk. Dat is misschien heel onromantisch om te zeggen maar het is wel zo. Er groeien nu natuurlijk helemaal geen rozen, eigenlijk groeit er nu amper iets.”

Mode en bloemen, ze horen al lang bij elkaar, de laatste tijd lijkt er sprake van een toename?

“Ja. Ik denk – en dit zeg ik niet om arrogant over te komen – dat de Dior show met muren vol bloemen hier wel erg veel mee te maken heeft gehad. Dat heeft mensen geïnspireerd. Logisch, een show krijgt met bloemen extra dimensie, meer belevenis, mensen komen in een stemming. Neem alleen al de overweldigende geur, het effect daarvan was enorm. Ik stond daar trouwens echt van te kijken, en had nooit gedacht dat het zo fel ging ruiken.

Het was een enorm project waar we vijftig uur aan werkten met heel veel mensen.

We hadden trouwens overwogen om ook lelies te gebruiken omdat de lelie historisch terug komt in het huis Dior, maar dat kon niet vanwege de zware geur.”

Wat is er na afloop gebeurd met die duizenden bloemen?

Triest: “Ik heb geen idee. Ik had nog voorgesteld om alles in de Seine te gooien, maar dat is niet gebeurd, dat was toch heel mooi geweest?”

Wist je trouwens dat vroeger bij Christian Lacroix anjers op de stoel lagen. Na afloop van de show gooide het publiek ze op de catwalk?

“Anjers? Nee dat wist ik niet, ik weet ook niet waarvoor ze symbool staan, wel dat heel veel mensen er vies van zijn. Bij de laatste Dior show lagen meiklokjes op de stoelen. Een typisch Dior bloemetje.”

Maar alle gekheid op een steeltje, die shows zijn enorme producties!

“Ja daar komt veel bij kijken, het is heel intensief allemaal. Mijn bekendheid is er wel door toegenomen, er is heel veel internationale aandacht.”

Je hebt het zeker altijd druk?

“Klopt, maar ik zou mijn zaak nooit opgeven om alleen shows te doen. Ik heb het wel een beetje nodig om met mijn voeten op de grond te blijven. Er is zoveel aandacht. Ik heb vorig jaar, naar aanleiding van de Diorshow, een huwelijk gedaan in New Dehli, Het werk was qua omvang nog straffer! Ik had die rekening niet willen betalen, o nee! Ik ben ook nog uitgenodigd door een Angela Taschen, de boekenuitgeefster, voor een project, en nog meer andere dingen. Ik doe ook wekelijks de bloemen voor Dries Van Noten. En als er voor Dior weer bloemen nodig zijn ben ik ook weer van de partij.”

Mark Colle is creatief gastdirecteur van de Chic Goes Wild! campagne voor Maasmechelen Village waar tot en met 30 april zijn bijzondere bloemencreaties zijn te bewonderen.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.