Top menu

De dronkenvrouwsjurk van Alexander Wang

Zou Alexander Wang een trend gaan zetten met zijn wonderlijke jurken voor komende winter die zijn bezaaid met zakjes?

Ik verbaasde me al eerder over de opmerkelijke ontwerpen. Het kan niet anders of hier zit een verhaal achter. Inderdaad, in een video onthult Wang het idee: survival. Nee, niet  survivallen in de bush bush, maar overleven in de stad, tijdens het nachtelijke uitgaan. Een vriendin van Wang vertelde hem dat ze in de loop van de stapavond altijd van alles verloor, haar telefoon, sleutels, portemonnee. Kan. Al is dan het eerst wat ik denk hoe starnakeldronken moet je dan wel niet zijn?

Eén ding is zeker, in Wangs zakjesjurk is veel aanspraak gegarandeerd, want wie wil er nou niet al die zakjes checken.

Zouden de feministen ook blij zijn met Wangs praktische en a-seksuele jurk? Vast wel. Onlangs viel mijn oog op een artikel van ene Kate Abnett die zich afvroeg of we naar eer en geweten kunnen stellen dat de mode-industrie vrij is van seksisme.  Jurken met decolletés tot aan de navel, splitten tot aan het kruis, ze bestaan al jaren. Vrouwen kopen het, dat doen ze geheel vrijwillig. Ook Doutzen Kroes is er met haar volle verstand bij als ze als Angel halfnaakt Victoria’s Secret lingerie showt.

Dat massa’s vrouwen zich anno 2014 kleden in spannende jurken is hun eigen keus, denken ze. Toch is het antwoord op Abnetts vraag of de mode-industrie vrij is van seksisme: nee. Het gros van de vrouwen kleedt zich voor mannen.

Er is altijd een tegenbeweging geweest, waren dat in de jaren dertig Coco Chanel en Elsa Schiaparelli, tegenwoordig bewijzen Céline’s Phoebe Philo en Stella McCartney maar ook tal van mannelijke ontwerpers dat verleidelijke mode meer kan zijn dan loeistrakke clichés. Kortom, er moet nog veel gebeuren.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.