Top menu

Les Exclusief Chanel: drie personality’s

De al bestaande Chanel-geuren Beige, Jersey en 1932 zijn onlangs uitgekomen onder de noemer Les Extraits, extracten dus. Zoals een beetje parfumlover weet, heb je geuren in verschillende concentraties. De verhouding tussen water, alcohol en geurstoffen bepaalt de concentratie. Eau de Parfum is 10-15% parfumolie opgelost in 85-90% alcohol, bij een extrait de parfum kun je rekenen op tegen de 30 procent parfumolie.

Een druppel extrait beklijft langer dan een wolk snel vervliegende eau de toilette. De geur is ook rijker, en duurder ja.

Van de drie geuren, bezit ik de Eau de Toilette van 1932 (geïnspireerd op Chanels eerste juwelencollectie uit 1932). Beide liggen tamelijk dicht bij elkaar, wat niet per se zo hoeft te zijn. Bij een extrait blijven vaak de zwaardere basisnoten hangen. Is de 1932 EDT als een sprankelende bries jasmijn, het extrait is intenser, verfrist met meer peer en pompelmoes en irisboter. Fluwelig.

Beige dateert uit 2009 en is eveneens van Jacques Polge. Wow, deze is heel wat anders dan 1932, hoewel ook bloemig en met jasmijn, is het een geur met een ‘haakje’: de anijsgeurige meidoorn. Jasmijn en meidoorn zitten in meer Chanelgeuren en zijn in Beige verwerkt als geconcentreerd extrait, dat maakt de geur een tikje edgy.

De basis van het rustieke Jersey, vernoemd naar de stretchstof en eveneens ontworpen door Jacques Polge, is lavendel. Voor het extrait is Jersey verrijkt met wederom jasmijn en meiroos, met een hoge concentratie vanille en muskus. Mmm.

Mijn top 3: 1. Jersey (excentriek), 2. 1932 (lief) 3. Beige (brutaal).

Beige Extrait 15 ml, 1932 Extrait 15 ml, Jersey Extrait 15 ml (€ 187 per stuk). Exclusief in de Chanel boutique. PC Hooftstraat 66-68, Amsterdam.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.