Top menu

“Mode is een raar circus” (interview Lucas Ossendrijver)

Een enorme hal, langs de wanden meterslange rekken vol kleding, in het midden tientallen tafels.

Hier komen inkopers uit de hele wereld bestellingen plaatsen. Als een modefabriek.  “Raar circus”, mompelt Lucas Ossendrijver, onderweg naar een rustige plek voor het interview in dit Parijse evenementencentrum. Klagen mag hij niet, het is zijn eigen schuld dat Lanvin met Saint Laurent, Givenchy en Dior tot de top behoort van de mannenmodelabels.

Negen jaar geleden is Lanvin nog een totaal ingeslapen modehuis, tot Ossendrijver zijn eerste mannencollectie showt. Het luxelabel breekt meteen door met klassieke mode met een twist. Niet op de manier waar Paul Smith groot mee is geworden met van die geinige jasjes met verrassinkjes. Bij Lanvin gaat het om doordachte constructies, ingenieuze patronen en innovatieve materialen. Het resultaat is kleding die je niet op de hanger moet zien, maar moet voelen en passen.

Lanvins positie is in al die jaren onveranderd, de collecties zijn groter geworden, vandaar die enorme hal die een paar dagen is omgetoverd tot wereldshowroom van luxe mannenmode. Er zit een enorme variatie in de kledingstukken voor winter 2014 die drie dagen geleden op de Parijse catwalk zijn gepresenteerd, wat getuigt over Ossendrijvers ongebreidelde creativiteit.

Omdat Lucas Ossendrijver ook zijn zomercollectie wil laten zien, die een half jaar geleden is geshowd, haalt zijn assistent de lookbooks. Op een rustig plekje, weg van het drukke geroezemoes in de grote hal, vertelt Ossendrijver dat zijn ouders vorige week ook bij de show waren, pas voor de tweede keer. Ze volgen wat hij doet, maar ze kunnen moeilijk een oppas vinden voor hun dierenschare. Pas twee jaar geleden lukt het ze voor het eerst om bij een show te zijn. Opeens realiseren zijn ouders zich hoe intens en ingrijpend het werk van hun zoon is. “Ze waren overdonderd, ze voelden de spanning, en dat zo’n show een ontzettend belangrijk moment is voor mij, voor het bedrijf, ook financieel.” Deze keer genoten ze echt van de show, zegt Lucas Ossendrijver.

Terwijl Ossendrijver praat, beweegt hij druk met zijn lichaam. Hij is lang, een beetje tanig als een sportman en heeft een scherp gezicht. Hij lacht graag en lijkt totaal ontspannen over de druk aan het hoofd te staan van één van de beste mannenmodehuizen ter wereld….

Het hele interview lees je in Elsevier Stijl Mannen

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.