Top menu

Mode: omdat het moet

Krantenmodespecials in Nederland? Het zijn moetjes. De ironie is dat er op vrijwel alle krantenredacties geen moer om mode wordt gegeven, maar in de hoofden van die modehaters tikt toch een klokje: “Het is bijna maart! Er moet een modespecial in elkaar gedraaid worden.” Lichte paniek. Ha, zo volgen ze als modeslaven hun o zo gehate modesysteem.

Dit weekend zag ik twee van die moetjes voorbij komen. De covers en onderwerpen verraden dat in elk geval de persbureaus (reisje Kopenhagen, beauty) hun werk goed doen. De Volkskrant pakte uit met een cover van Olcay Gulsen van Supertrash in een zogenaamd gekke, sexy pose. In het blaadje mocht ze página’s vol babbelen. En reken maar dat Gulsen de fotograaf heeft bepaald. Ja, in de Volkskrant, u leest het goed.

Het lokale Parool dat de ‘modespecial’ sinds twee jaar integreert in de reguliere wekelijkse bijlage, prijst hun G-Star artikel aan. Het uitgangspunt van de special is trouwens de paradijsvogel, vandaar G-Star natuurlijk. Goed, het zoveelste G-Star pr-verhaal. Wat een prestatie zou zijn geweest als de journalist de oprichter Jos van Tilburg, had gesproken. Dat zou een primeur zijn geweest, de spijkerbroekenboer is namelijk niet dol op interviews, journalisten vindt hij maar eng. Weet dat gelegenheidsmodejournalistje veel. Nog zo een schrijft dit: “Er ging een lichte schok door de modewereld toen Céline haar voorjaarscollectie toonde… Zo zo, die schrijfster zat blijkbaar in the heat of the moment, zag alle shows, en voelde een aardschok. Een ander verhaal begint even clichématig: “Mode is de spiegel van de samenwerking, zegt men.” MEN? Wie is men, men bestaat niet! Zelfs de eindredacteuren trekken blijkbaar hun handen af van de amateuristische modeschrijfsels.

Natuurlijk, het is crisis, die blaadjes mogen allemaal niks kosten, verwacht van die stukken dus ook geen kwaliteit, laat staan een visie op mode. Maar als juist tijdens de crisis dergelijke, zo goed als advertentieloze blaadjes er niet in slagen winstgevend te zijn (wat wel kan: zie de modespecial van Het Financieele Dagblad met louter topadvertenties), doe dan niks. Laat je voor zo’n moetje niet inpakken door pr-bureaus. Of verras met een special over, ja weet ik veel, over sport of food, branches waarin specialisten tenminste serieus worden genomen.

Zo, het is weekend, schitterend weer, maar ik bezoek met plezier de shows van Mart Visser en Frans Molenaar, en dat is niet omdat het moet. Snappu?

(Foto: Thom Browne)

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.