Top menu

Suzy Menkes kiest Vogue

Nog twee dagen, en dan verschijnt de allerlaatste krantenrecensie van Suzy Menkes. Het onderwerp weten we al: het slot van de Parijse modeweek.

Na ruim 25 jaar als moderedacteur van The International New York Times (voorheen The International Herald Tribune) gaat de Britse aan de slag als International Vogue Editor van Condé Nast International. De 70-jarige moderedactrice gaat publiceren op alle Vogue websites (hallo collega!). Het is nog onbekend wanneer ze hiermee begint. Ook gaat ze luxecongressen organiseren voor Vogue/Condé Nast, net als ze deed voor de Herald.

In de mode ‘leest’ iedereen Suzy (achternaam is onnodig, er is maar één Suzy). Waarom? Menkes heeft altijd gelijk. Punt. Over haar status als meest gelezen en meest gewaardeerde en meest gezaghebbende modecriticus in de wereld vertelde ze me eens: “Ik word waarschijnlijk zo serieus genomen omdat er tegenwoordig weinig mensen zijn die veel over kleding en de modebusiness schrijven. Bijna alle journalisten schrijven vooral over wat sterren dragen tijdens een première.”

Haar vertrek, dat vanmiddag bekend werd, kwam als de bekende donderslag.

Menkes’ modestukken steken torenhoog uit boven alle andere krantenrecensies. Dat komt inderdaad door haar fenomenale modekennis, geestigheid, analytische vermogen, ze weet grote lijnen te ontwaren, maar ook haar gevarieerde woordenschat.

Het strengst is/was ze vooral voor Karl Lagerfeld. Alsof ze wist, die Duitser kan het wel hebben.

Ja ik mocht Suzy een paar jaar geleden interviewen voor NRC Handelsblad. Dat was heel bijzonder, ze geeft vrijwel geen interviews. Waarom ik dan wel? “Because you sounded so intelligent.” (huhuh)

Het werd een gezellige middag die begon met taartjes en mode en eindigde met Suzy’s liefde voor haar kleinkinderen. Over haar kleindochter: “Ze houdt van feeën en is verliefd op D&G. In Londen ga ik met haar vaak naar een winkel met sprookjeskleding. Ik stuur haar duidelijk een anti-feministische kant op in de mode. Natuurlijk wil ze dan de rest van haar leven niets anders dragen dan broeken!”

Behalve over mode, kleinkinderen, en katten, informeerde ik natuurlijk naar de herkomst van haar kapsel, de zogenaamde “pompadour” een gebeeldhouwde krul (; quif’ in het Engels)  waar je vanaf de zijkant doorheen kan kijken. Menkes’ fameuze kapsel is niet zoals vaak wordt beweerd een creatie van glamourkapper Alexandre de Paris. De krul is bedacht door een assistente van John Frieda in Londen. “Omdat mijn haar altijd in mijn gezicht viel als ik werkte.”

Of ze wel eens overwoog te stoppen durfde ik ook nog te vragen: “Ik zal stoppen als ik de mode niet meer begrijp.”

Suzy bedankt voor al je geweldige stukken! En dat ik je mocht interviewen.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.