Top menu

Mode-illustrator/kunstenares Constance Wibaut 1920-2014

Nog deze maand was op de Rotterdamse Erasmus Universiteit het borstbeeld onthuld dat ze maakte van Johannes Witteveen, oud-minister van Financiën. Maandag overleed in Amsterdam na een kort ziekbed beeldhouwer en mode-illustrator Constance Wibaut. Ze is 93 jaar geworden.

Haar grootvader is de bekende Amsterdamse socialistische wethouder Floor Wibaut.Een beeld dat Constance Wibaut van hem maakte, staat sinds twee jaar in de foyer van het Stadhuis. Voor Wibaut zich in de jaren zeventig concentreerde op beeldhouwen, was ze bekend als illustrator en moderedactrice voor Elsevier. In de jaren vijftig en zestig maakte ze daar bijna twintig jaar lang populaire modepagina’s die de vrouw lieten zien wat er in Parijs bij de grote ontwerpers gebeurde.

Het Gemeentemuseum Den Haag bezit ruim 2000 modetekeningen van Wibaut. Modeconservator Madelief Hohé noemt haar stijl “zwierig maar ook heel gedegen”. Ze roemt de manier waarop Wibaut het ruimtelijke van kleding kon tekenen. “En het zijn prachtige composities op zich. Zij hoort thuis in het rijtje van de grote internationale modetekenaars van haar tijd.” Balenciaga had veel respect voor haar en liet dat weten ook. “Misschien herkende deze ‘beeldhouwer van de mode’ wel het beeldhouwersoog van Constance Wibaut”, zegt Hohé.

Constance Henriëtte Wibaut is aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam opgeleid tot beeldhouwster. Kunst is een onzeker vak, en op aanraden van haar vader leert ze ook kostuum naaien. In 1946 vertrekt Wibaut samen met haar echtgenoot, portretschilder Willem Kouwer Boomkens, naar Amerika zonder een cent op zak. Ze vindt een baantje bij Women’s Wear Daily, een dagelijkse modekrant met een oplage van 2,5 miljoen. Daar leert ze illustreren. Wibaut geeft ook les in modeontwerpen.

In 1953 merkt ze bij haar terugeer naar Nederland dat hier anders over werkende vrouwen wordt gedacht dan in Amerika. Haar familie wil niet dat ze werkt onder de naam Wibaut. “Dat vonden ze beneden alle peil”, zei Constance in een interview.

Elsevier kent haar tekeningen van de WWD en vraagt of ze voor hun wil schrijven en illustreren. Van 1957 tot 1982 geeft ze ook les in tekenen en kostuumgeschiedenis aan de Rijksakademie. Ze reist als modeautoriteit jarenlang naar Parijs, om bij terugkomst prognoses te geven aan de Nederlandse mode-industrie over kleur, belijningen en roklengtes.

Eind jaren zestig, met de komst van de hippies en een nieuwe generatie ontwerpers, houdt de mode volgens de stijlvolle Wibaut op. Het woord vernieuwing was haar een gruwel. “Het staat gelijk aan vernieling.”  Ze stopt met modeverslaggeving.

Wibaut is altijd blijven beeldhouwen. Haar eerste opdracht realiseerde ze al in 1948, een beeldengroep in Bos en Lommer voor woningbouwvereniging De Dageraad. Haar voorkeur lag bij het maken van portretten, van ontwerper Benno Premsela, actrice Ellen Vogel en onlangs nog, spontaan, een buste van  Paul van Vliet. Haar laatste werk, van haar dochter Berenice Kouwer-Boomkens, heeft ze niet kunnen voltooien.

Vandaag in Het Parool

 

Gerelateerde Artikelen:


Een reactie op Mode-illustrator/kunstenares Constance Wibaut 1920-2014

  1. Wendy van Wilgenburg 3 februari 2014 om 20:25 #

    In 2007 portretteerde ik Constance voor de tentoonstelling Modepaleizen 1880-1920 in het Amsterdams Historisch Museum, samengesteld door conservator Annemarie den Dekker. In datzelfde jaar vroeg Constance me het maakproces te volgen van de Kop van Dick Bruna: http://www.youtube.com/watch?v=2N3hOiuqL_A Ze was een bijzondere, stijlvolle dame en een dierbare vriendin.