Top menu

Francisco van Benthum: “Alles komt goed”

Vijftig minuten voor de show begint. Francisco van Benthum (42) neemt de telefoon aan.

“Super,” zegt Van Benthum. “De laatste jassen zijn klaar!” Vervolgens belt Van Benthum een koerier die snel naar Amsterdam- Osdorp moet. “Ja, met een brommertje. Dat is het snelst. Alles in een grote tas.” De mannenmodeontwerper geniet van dit soort situaties. “Het komt altijd goed.” Hij voelt dat. Als hij denkt “shit, dit gaat hem niet worden”, dan voelt hij het ook. Hij lacht, op zijn linkersnijtand fonkelt een diamantje.

Een half jaar geleden was zijn show een hoogtepunt van de Amsterdamse modeweek. Francisco van Benthum was er in 2004 bij tijdens de eerste modeweek. Toen wilde hij vooral een mooie show geven, de laatste jaren weet hij waarom hij showt: om een verhaal te vertellen. Zijn nieuwe wintercollectie heet ‘Con-struct’, en is geïnspireerd op het Russische constructivisme van Malevitsj. “Die kunststroming uit de jaren twintig staat dicht bij hoe ik werk, met veel grafische vlakverdelingen, en het samenvoegen van dingen.”

Hij was al aan het ontwerpen toen de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji in opspraak raakten, maar met zijn collectie wil hij beslist geen politiek statement maken. Maar negeren wilde hij het ook niet. Daarom ontwierp hij een fijngebreide trui waarmee hij de nieuwe Amnesty-campagne “Stop de repressie in Rusland, kies voor vrijheid” ondersteunt. De trui is vanaf april te koop in Van Benthums winkel en via zijn website. De totale opbrengst gaat naar Amnesty.

Francisco van Benthum won in 2012 het Cultuurfonds Mode Stipendium, een royale gift van € 50.000 afkomstig van het Prins Bernhard Cultuurfonds en een anonieme mecenas. Hij besteedde het geld aan een eigen winkel in de Herenstraat. Een ander plan was showen in Parijs. Hoewel zijn collecties sindsdien wel in de lichtstad in een showroom hangen, is een modeshow er nog niet van gekomen. “Het is een vreselijke tijd, om moedeloos van te worden”, zegt Van benthum. “Als je tegenwoordig geen hype bent, kom je er als merk niet tussen.”

Ontmoedigen laat hij zich niet. “Mijn weg is anders, langzamer, en mijn collecties zijn kleiner dan voorheen, met niet tien verschillende maar één bijzonder overhemd.” Van Benthum noemt zichzelf sterk in jassen, overhemd en de perfecte broek. Zonder te weten kent vrijwel iedereen zijn ontwerpen. Matthijs van Nieuwkerk draagt Van Benthumpakken met korte pijpen, en nieuwslezer Rik van de Westelaken. Van Benthum: “Ik kleed geen fashionvictims, maar volwassen mannen, die iets anders willen dan een doorsnee pak.”

Met zijn nieuwe wintercollectie bewijst Van Benthum dat hij sterke stukken voor elke gelegenheid kan ontwerpen. Zijn Russische thema komt terug in rode kruisen à la Malevitsj in sportieve jacks en sterke kleurcontrasten tussen bijvoorbeeld overhemd en broek. Witte leren jacks en sweaters zijn voorzien van protestgraffiti die aan Banksy doet denken. Woorden in Russisch schrift zijn ingebreid in sjaals, om het hoofd geslagen als tijdens een gewelddadige demonstratie.

Voorbij kwam ook veel casual mode: relaxte afzakbroeken met elastiek in de boord, grijze bomberjacks van sweatstof. En natuurlijk de vertrouwde hoogwaterpakken. En al die stoere jongens droegen witte sokken in sandalen.

Vandaag in Het Parool

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.