Top menu

Marieke Vinck van Charlie + Mary over duurzame mode

“Crisis heeft de bewustwording in gang gezet”

In september 2009 openden Marieke Vinck en Charlotte van Waes in de Amsterdamse Pijp de duurzame conceptstore Charlie + Mary met eerlijke mannen- en vrouwenmode en accessoires. Ze zijn nu bijna vier jaar verder, nieuw zijn een goedlopende webshop en een agentuur in duurzame mode.

Mede door hun agentschap ontdekten ze dat het aanbod van groene merken de afgelopen jaren is gegroeid. Moesten ze in het begin echt zoeken naar labels die gecertificeerd waren met duurzame materialen, en die ze leuk genoeg vonden, nu hebben ze moeite met kiezen. “We zeggen zelfs nee tegen labels die door ons vertegenwoordigd willen worden, voor de winkel geldt hetzelfde.”

Of Marieke Vinck dit destijds had voorzien? Charlotte en ik voelden het wel aankomen, de markt moest alleen nog worden opengebroken.” Volgens Vinck hadden zowel inkopers als consumenten lang het gevoel dat ze altijd moesten inleveren op stijl. Dat is nu echt anders. “Collecties zijn uitgebreider en als ik kijk naar onze merken zie ik dat ze een enorme groei hebben doorgemaakt. We komen langzaam uit de niche-hoek. In Nederland en België zijn samen zo’n dertig conceptstores die enkel eerlijke en duurzame merken verkopen. We zien dat een nieuwe generatie inkopers duurzame mode oppikt. Of gaat verduurzamen. Er zouden wel wat meer mannenmodemerken bij mogen en lingerie. We vertegenwoordigen wel een mooi lingeriemerk, Underprotection, maar het is nog niet gelukt om in de beha’s verantwoorde padding – vulling – op te nemen, maar vrouwen vragen er wel na.”

Marieke en Charlotte openden onlangs een nieuwe showroom aan de Bilderdijkkade in Amsterdam-West. Ze vertegenwoordigen nu zeven merken, waaronder L’Herbe Rouge Studio Jux, People Tree, Underprotection, Charlie + Mary. Net nieuw zijn het Duitse label Wunderwerk en het Nederlandse Harry.

Met hun agentschap en winkel Charlie + Mary gelden Vinck en Van Waes als pioniers in de wereld van de duurzame mode.

Wanneer en waarom is volgens jou de groei van duurzame merken toegenomen?

Er zijn naar mijn schatting de afgelopen drie jaar tientallen merken bij gekomen. Dat is een wereld van verschil. De modevakbeurs Mint, onderdeel van de Modefabriek, toont elk seizoen nieuwe toffe merken.

Een nieuwe generatie, ik noem ze young professionals, die nu een modelabel start, vindt dat alles duurzaam en technisch moet kloppen.

Wat certificeringen betreft kunnen ontwerpers zich nu vrij makkelijk aansluiten bij het Designercollectief dat onderdeel is van de Fair Wear Foundation. Ik zou zelf zeggen dat je als klein label niet per se bij een certificeringmaatschappij hoeft te zitten, dat is vooral iets voor grote bedrijven die vanwege de omvang controle van derden nodig hebben. Een middelgroot merk als Studio Jux is intussen ook lid van de Fair Wear Foundation, al zitten ze zelf boven op de productie.

De crisis heeft ook een bewustwording in gang gezet. Verder zijn er het afgelopen jaar helaas veel misstanden in het nieuws geweest. Dat heeft ook bijgedragen aan onze groei.

Die laatste reden is wel wrang eigenlijk.

Jazeker. Mensen zijn naar aanleiding daarvan toch anders gaan kijken. Terwijl er altijd al misstanden zijn geweest. Het erge is dat er maar af en toe aandacht voor is. Helaas ebt het telkens vrij snel weer weg. Als je kijkt naar die ramp in Bangladesh, daar werd even over gesproken, nu is het weggezakt. Mensen denk ‘oh er zijn overeenkomsten getekend, het komt wel goed’. Maar de bewustwording van duurzaamheid is een proces, het is niet zo dat mensen van de ene op de andere dag bewuster gaan winkelen.”

Zien jullie nu een ander soort consument in de winkel?

Ja, toch wel. We hebben altijd wel een brede consumentengroep gezien: van de voorloper die echt op zoek was en is naar duurzame kleding, tot mensen die voorbij lopen en denken leuke winkel, ik koop daar even wat. Die laatste groep wordt steeds groter. We gaan richting mainstream.

Hoe kijk je aan tegen ketens als H&M die zich profileren met organic fashion?

“Het is mooi dat ze een groot bereik hebben en door veel aandacht te besteden aan duurzame mode breken ze ook bepaalde barrières. Wat wel zo is, is dat het niet altijd helemaal de goede boodschap is. Ik bedoel dat als een groot bedrijf een duurzame collectie presenteert, dit niet inhoudt dat alles per se eerlijk is geproduceerd. Een heel mooie jurk van tencel voor dertig euro, dat kan niet.”

Jij als kenner weet dat dit niet kan.

“Het kan niet op het gebied van materiaal en niet op het gebied van bewerking. Kijk, elk kledingstuk wordt met de hand gemaakt. Grote bedrijven kunnen wel kortingen afdwingen, maar ze kunnen mij niet wijs maken dat een shirt slechts vijf euro kan kosten. Dat bestaat gewoon niet. De werkgelegenheid die het oplevert is wel positief.”

Hoe slaan jullie je door de crisis heen?

“Door heel creatief te blijven, veel dingen naast elkaar te doen en het risico te verdelen. Een voorbeeld: wij delen nu ons winkelpand in de Pijp. In het begin runden we zelf het café, nu doen de eigenaren van The Proud Otter Café dat. We delen ook de huur. We organiseren samen evenementen om mensen te trekken. De showroom en ons kantoor delen we met duurzaam designbureau Waarmakers en Strawberry Earth, een platform voor duurzaamheid. De insteek in de toekomst is meer samenwerken. We streven met zijn allen hetzelfde doel na en delen het liefst onze kennis en helpen elkaar op bepaalde gebieden. We hebben met de winkel, showroom en agentschap een breder platform. Het geld stroomt niet vanzelf binnen.”

Eerder gepubliceerd in modevakblad LINK

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.