Top menu

Pantone radiant orchid de kleur van 2014?

Vorig jaar november plopte als breaking news in mijn mailbox een ronkend persbericht over De kleur van 2014:  Pantone 183224 TPX radiant orchid.

Het feit dat het woord Pantone in de kleur staat vermeld, verraadt meteen dat dit een slimme publiciteitsstunt is van de Amerikaanse kleurenmenger die zichzelf de internationale autoriteit noemt op alles wat te maken heeft met kleur.

Het persbericht roemt Radiant Orchid als  “a captivating, magical, enigmatic purple set to make its impact on the fashion, beauty, art and design worlds”. Nou nou. Ik vind het een nogal vaag en onbestemd kleurtje.

Pantone graasde vorig jaar de hele wereld af op zoek naar kleurinvloeden. Bronnen waren volgens het persbericht onder ander de entertainment industry, films in productie, populaire reisbestemmingen, hotte nieuwe kunstenaars (get it) en ook invloeden die voortkomen uit technologie en “opkomende sport evenementen die wereldwijd de aandacht trekken”. Ha, de Olympische Winterspelen, zou de gesponsorde sportkleding fuchsia pimpelpaars zijn?

Vogue, de Amerikaanse site, moest iets doen met het bericht maar kon in december slechts twee voorbeelden vinden: de zomercollectie van de bij een breed publiek vrij onbekende Prabal Gurung en een oogschaduw van het niet bepaald invloedrijke Rochas.

Ik schreef eerder over Pantone’s kleurendictaat. De reacties op Radiant Orchid waren onverdeeld negatief. Moeilijke kleur. Doch leuk – warm – voor de muren van de kinderkamer.

Goed, Pantone 183224 TPX radiant orchid wordt ´em niet. In een verloren kwartiertje checkte ik enkele invloedrijke ontwerpers, sloeg wat bladen open die er toe doen, zag Roy Donders op tv-voorbij flitsen, keek even in mijn glazen vierkant en constateerde: Goud it is. Puur goud. KONING 143453 XYZ.

Foto: Lanvin

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.