Top menu

Jan Taminiau wint Cultuurfonds Mode Stipendium 2013

Vanmorgen ontving Jan Taminiau in het Amsterdamse Andaz Hotel het Cultuurfonds Mode Stipendium 2013 – een bedrag van € 50.000. De royale gift is afkomstig van het Prins Bernhard Cultuurfonds en een anonieme mecenas. “Ik vind het niet erg dat ik niet weet wie de schenker is. Mysterie vind ik ook het mooie van mode”, zegt Taminiau zichtbaar geraakt na afloop van de uitreiking.

Jan Taminiau, bij een breed publiek bekend van Máxima koningsblauwe kroningsoutfit, is na Spijkers en Spijkers, Francisco van Benthum, Ilja Visser en Bibi van der Velden de vierde ontwerper die het Mode Stipendium ontvangt.

“Fantastisch, wat een mooie ochtend is dit, dit stipendium is absoluut een erkenning”, zegt Jan Taminiau. “Ik ben nu bijna tien jaar bezig en de prijs komt precies op het goede moment. Knap dat de jury dat doorheeft. Ik ga verder bouwen aan de wereld van Jan Taminiau, met kleding, schoenen maar ook interieurproducten.”

Het juryrapport vindt Taminiau een ontwerper om te koesteren omdat hij vakmanschap omarmt, experimenteert, en de jury prijst de vernieuwende vormentaal die hij heeft neergezet.

Taminiau wil zich verder internationaal positioneren. In januari is hij in Parijs tijdens de coutureweek present met couture, het wordt geen standaard show, meer wilde de ontwerper hier niet over kwijt.

Behalve het geldbedrag ontving Taminiau een ketting met een forse witte poedel als halssieraad (ontworpen door Ted Noten), die hij volgend jaar moet doorgeven. De hond blijft in Taminiau’s atelier in Baambrugge, en gaat niet mee naar huis.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.