Top menu

Arena Homme Plus: mannenmode +

Wat doet een modetijdschrift? Het viert de schoonheid van het geklede menselijk  lichaam op een bepaald moment in de tijd. We denken daarbij automatisch aan het vrouwelijk lichaam, maar ooit was het mannenlichaam de standaard in schoonheid. Er was ook een tijd dat de man net zo hard meedeed aan modetrends als de vrouw. Maar grofweg tweehonderd jaar geleden werd mode een vrouwending, al maakt de man sinds de tweede helft van de vorige eeuw voorzichtige stapjes terug in de mode. Dus zien we ook voorzichtig aan steeds meer modeglossies voor mannen.

Nu is het vaak nog zo dat een man die te veel aandacht aan zijn uiterlijk besteedt al gauw het label ‘homo’ krijgt opgeplakt, en dat is voor veel heteromannen nog altijd een grote straf. En dus valt het nog niet mee, een blad maken over mode en grooming (beauty) voor mannen, Natuurlijk, sinds Fantastic Man het woord ‘mode’ verving voor ‘stijl’ kwamen er in rap tempo veel meer bladen over mannenkleding. De meeste traditionele modetijdschriften voor mannen spelen het echter op safe, en brengen vooral informatie over jeans, zakenpakken, casual sportswear en tips om je spieren te trainen. Er is echter één magazine dat uitzondering op deze regel vormt en dat tijdschrift viert nu in de kiosk z’n twintig jarig bestaan: Arena Homme Plus.

Het magazine ontstond in 1994 als special van het mannenblad Arena (inmiddels ter ziele) en noemt zichzelf schaamteloos ‘s werelds toonaangevende magazine voor mannenmode. En inderdaad, toonaangevende modefotografen, stylisten en art directors werken graag voor het blad, omdat het hen de ruimte geeft om het mannelijke schoonheidsideaal in alle vrijheid te verkennen. Mannelijk naakt wordt hierbij niet geschuwd, waardoor het blad onder homo’s een grote fanbase opbouwde. Toch wist het blad te voorkomen dat het in die afdeling van de tijdschriftenkiosk belandde, want Arena Homme Plus brengt soms stevige artikelen over mannenmode. Grootste wapenfeit is dat het in de afgelopen decennia vooral de wereld van mannenmode in beeld verkende. Hiervoor werden vaak übermannelijke rolmoddellen warden gebruikt: de speciaal voor de gelegenheid geblondeerde topvoetballer David James sierde de cover in 1995 (voetbal en mode was toen nog een baanbrekende combinatie); Trainspotting-acteur Ewan McGregor poseerde strak in uniform in 1996 en voetballer David Beckham groeide uit tot stijlicoon nadat hij in 2001 op de cover stond in z’n ondergoed.

Voor elk nummer ontwerpt het magazine een geheel nieuwe layout en het is geen verrassing dat er in dit jubileumnummer een speciale rol is weggelegd voor de David van Michelangelo. Het verjaardagscadeautje voor de lezer is een supplement met 20 jaar mannenmodefoto’s van Steven Klein. Daarnaast een aantal aardige stukken over mannenmode van de afgelopen twintig jaar (maar helaas lezen die wat lastig, want soms schiet de art director een beetje door). Als gewoonlijk valt er in fotografie weer flink van mannenmode te genieten, want daarin zijn ze bij Arena Homme+ toch het best. Zelfs als er geen kleding in beeld is.

Het jubileum issue van Arena Homme+ ligt nu in de winkel. Als je niet weer een halfblote David Beckham wilt, kun je ook kiezen voor een andere cover.

Frank Jurgen Wijlens is bladenmaker en doceert aan Amfi – Amsterdam Fashion Institute –  waar hij de minor Independent Fashion Magazines leidt.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.