Top menu

Imaan: wandelende Vogue-cover

Wow, dacht Marit Simons toen ze in 2010 Imaan en profil zag op het Centraal Station van Amsterdam. “Een wandelende Vogue-cover!” Simons, van modellenbureau Codemanagement, rende achter haar aan. Toen ze haar had ingehaald, bleek Imaan Hammam een 14 jarige moslima te zijn uit Amsterdam-Oost. Er werd een afspraak gemaakt, er volgden test-shoots’s en Imaan ging op advies van een personal trainer sporten en op haar voeding letten. Codemanagement investeerde drie jaar om Imaan voor te bereiden op een internationale modellencarrière. Imaan is nu 17, ze loopt shows in Parijs, komt in de Amerikaanse Vogue – haar doorbrak is een feit.

Wat is zo bijzonder aan jou?

“Wat best speciaal is dat ik een cultuurmix ben. Mijn vader is Egyptisch en mijn moeder Marokkaans, haar ouders komen uit de Sahara. Ik ben vrij donker, je ziet nu vrij veel donkere modellen, maar nog niet aan de top, de reden weet ik niet. Ik ga mijn best doen om ver te komen. Op de catwalk zie je steeds meer prachtige Afrikaanse meisjes, het zou mooi zijn als dat zo blijft.”

Wilde je altijd model worden?

“Ik dacht er al serieus over, en kreeg al regelmatig kaartjes van fotografen en bureaus. Toen Marit mij aansprak was ik met vriendinnen en die zeiden doe het gewoon. Ik heb meteen research gedaan naar Codemanagement, of het niet nep was, en welke modellen er ingeschreven stonden. Ik zag modellen als Nimue en Svea, zij zijn internationaal goed bezig zijn. Dus dacht ik oké, ik wil het proberen.”

Je bent net terug uit Hawaï?

“Ja, ik was er voor een shoot met de Amerikaanse Vogue. Toen Marit me dat vertelde, dacht ik ‘nu gaat het écht beginnen!” Want zo gaat het als je als new face in de Amerikaanse Vogue komt, het beste blad ter wereld.”

In oktober brak je door nadat je in Parijs de show mocht openen voor Givenchy, hoe was dat?

“Er was geen catwalk, ik moest in een cirkel lopen. Toen ik dat zag, dacht ik meteen: ‘Oh dit is stoer, dit is tof, ik voelde, deze show ga ik knallen.’ Zenuwachtig? Normaal niet, maar toen de muziek begon, ging mijn hart tekeer. Na afloop was het backstage een gekkenhuis met sterren als Kanye West, Kim Kardashian. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt, en er was champagne, maar ik drink niet want ben moslim.”

Wat vinden je ouders van je modellencarrière?

“Ze steunen me. Ze zijn streng, maar ik ben modern opgegroeid, ik mag wel uitgaan, maar ik hoef geen hoofddoek te dragen. Als ik maar wel weet dat ik moslim ben.”

Givenchy is een van de meest invloedrijke merken, wat gebeurde er na die show?

“Ik had het niet verwacht, maar toen ik terug was in Nederland hoorde ik dat ik in optie stond voor veel shows en shoots. In optie staan betekent dat het niet zeker is dat een opdracht doorgaat. Gaat iets niet door, dan snap ik dat. Al sinds het begin ga ik er vanuit dat dit kan gebeuren, volgende keer beter dan. Ja, ik denk wel shit, maar een negatieve instelling helpt niet. Ik weet dat het niet aan mij ligt, vaak willen mensen opeens iets anders. Ik sta nu in optie voor de Amerikaanse en de Britse Vogue, en een campagne voor een beroemde Amerikaanse ontwerper waarvan ik de naam niet mag zeggen nog, dus wie weet.”

Hoe combineer je werk met school?

“Ik zit nu op het Jan des Bouvrie College, voor interieur en mode. Ik volg mode. Op school zijn ze superchill, ze snappen dat ik carrière kan maken. Ik krijg altijd vrij voor mijn werk, maar streng zijn ze ook want ik moet al mijn huiswerk inhalen. Toen ik uit Hawaï kwam had ik meteen een toetsweek, mijn huiswerk heb ik in het vliegtuig gemaakt. In de toekomst wil ik fulltime werken als model, maar eerst mijn diploma halen, want je weet nooit hoe het loopt. Het ziet er nu goed uit, ik krijg veel werk.”

Je speelt nu in de arthouse film Nude Area van regisseur Urszula Antoniak (winnares van vier Gouden Kalveren met Nothing Personal). Deed je auditie?

“Ik had nooit geacteerd. Urszula zag een foto van mij in een modeblad en wilde mij voor de rol. Toen ik het script zag schrok ik wel even. Ik heb meteen duidelijk gemaakt dat ik niet naakt wilde, dat begreep ze. Er kwam een bodydouble voor de naaktscènes. Ik heb de film gezien, en uiteindelijk zat er trouwens niet veel naakt in.”

Eerder gepubliceerd in Het Parool

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.