Top menu

Meer Hutspot op de Rozengracht

Hutspot Amsterdam gaat uitbreiden en opent een tweede pand in het hart van de Jordaan, op de Rozengracht 204. In een oude siroopfabriek en hoedenmakerij (voorheen Kastoor) vonden ze de ideale locatie voor een nieuwe concept store. Eind volgende week opent het Hutspot-pand van 950 vierkante meter, een speeltuin met drie verdiepingen. Lees hier het interview wat ik eerder had met Nils van der Felz over de eerste Hutspot aan de Van Woustraat.

Een ‘etalage’ voor startende ondernemers, dat is Hutspot in Amsterdam, een initiatief van vier bevriende twintigers – Nils van der Felz, Pieter Jongens, Nick van Aalst en Reinier Bernaert. Doel: een spannende winkel. Hutspot komt voort uit onvrede met het bestaande winkelaanbod. Aan het woord is Nils van der Felz, voorheen werkzaam bij Deus als verkoper Benelux.

“Van de driehonderd winkels zijn er tweehonderdtachtig ongeveer hetzelfde, en dan hebben ze ook nog chagrijnig personeel. Zo wilden wij het niet. Wij bedachten Hutspot; een ‘etalage’ voor startende ondernemers van bijvoorbeeld modemerken, maar ook vormgevers en kunstenaars verkopen bij Hutspot. We functioneren als springplank om ze in de markt te zetten.

Hutspot is een gaaf warenhuis, waar je op smaak dingen kiest, en niet op merk. Er is bijvoorbeeld geen enkele merkaanduiding in de winkel. Groeit een ondernemer of merk, dan past het niet meer bij het Hutspotconcept. Zo hadden we sommige merken eerder in onze succesvolle try-out pop-upstore in de Utrechtsestraat, waar we zes collecties van ondernemers verkochten waaronder Jewel Rocks en Mabota, een winkel in Mexicana. Die zes partijen groeiden als snel uit tot veertig.

We wilden daarom Hutspot uitbereiden en zijn zonder makelaar op zoek gegaan naar een andere ruimte. In de Van Woustraat in de Pijp vonden we een soort balzaal van achthonderd vierkante meter, een beddenzaak die al jaren leegstond. Via het kadaster hebben we de eigenaar opgespoord.

Tegenwerking hebben we nooit ondervonden. We zijn meteen in de ondernemersraad gegaan van de Van Woustraat. Ook hebben we de gemeente uitgenodigd en verteld wat we wilden doen. Wat misschien heeft geholpen: we zijn jong en heel enthousiast. Vooral in deze tijd wordt het gewaardeerd als mensen gaan ondernemen.

Bij een bank hebben we nooit aangeklopt omdat we een project wilden opzetten dat voor ons weinig risico meebracht, we wilden dus geen torenhoge bankrekeningen. We hebben alle vier een bedrag geïnvesteerd en daar de winkel van verbouwd. Na ruim een maand zijn we open gegaan.

Hoewel ik zelf een modeachtergrond heb, vind ik het interessant dat meubels onderdeel uitmaken van het interieur, we verkopen ze ook waardoor de winkel ook telkens ander wordt. Op prijzen letten we niet. Je kunt bij Hutspot dingen kopen vanaf vijf euro, maar ook van vijfduizend, dat is dan een tafel van walnotenhout, of voor tienduizend euro, een scooter. Aanvankelijk kregen we vooral klanten uit De Pijp en het Albert Cuyp-publiek, nu komen er mensen uit de hele stad, het is druk, de mensen die afrekenen zijn tussen de twintig en veertig.

Omdat we samenwerkingen aangaan met merken die de collectie leveren, hoeven we niet volgens de standaard manier – op beurzen – in te kopen. Mensen komen bij ons langs, dat duurt ook minder lang. Een beurs heeft mijn voorkeur niet, al ben ik naar de Modefabriek geweest om onze merken te bezoeken. Maar we houden ons liever afzijdig van het modestysteem, ik hoef niet op de hoogte te zijn van merken als Hilfiger waar ik niks mee heb.

De inrichting van de winkel is altijd ‘nieuw’, en alles is te koop. Sinds april is er een schoenenwinkel, die verkoopt wel de alom bekende Vans, maar de jongen die het doet is een jonge creatieve ondernemer die Baskèts op de Elandsgracht heeft opgezet. Hij krijgt bij ons een kans. In mei komt er een barbershop waar klanten zich kunnen laten scheren en knippen, zo wordt ons aanbod steeds breder. Op de bovenste etage is een galerie, broodjeszaak en een tafel waar zzp’ers gratis door de week kunnen werken.

We werken nu al samen met ruim honderdtwintig merken, vormgevers en kunstenaars. De winkelstyling doen we zelf zodat de winkel geen ‘beurs’ wordt met merken. Met officiële shop-in-shops doen we geen zaken.

We willen uitbreiden met film, muziek, theater of cabaret en zijn bezig met het organiseren van een festival zodat op die manier creatief talent zich kan verspreiden. Het horecadeel kan worden gedaan door mensen die eigen koekjes of drankjes maken.

In de toekomst willen we het concept ook neerzetten in België en Duitsland, maar alleen als we goede partners vinden. Groot voordeel van Amsterdam is dat we hier een groot netwerk hebben en de gunfactor. In het buitenland, of in een andere stad in Nederland, zal dat anders zijn. Omdat we overal betrokken bij willen zijn werken we zeven dagen in de week, dat geeft niet want het is zo leuk.

www.hutspotamsterdam.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.