Top menu

Deborah Turbeville (1932-2013)

De Amerikaanse fotografe Deborah Turbeville brak halverwege de jaren zeventig door met een inmiddels beroemde foto die ze had gemaakt voor de Amerikaanse Vogue. We zien vijf modellen in zwemgoed in een badhuis – niet clean, geen enkele glamour. Nooit eerder was badmode zo anders gefotografeerd.

Vanaf de jaren zestig werkt Turbeville even als redactrice voor de Harper’s Bazaar, tot ze foto’s ziet van Richard Avedon, dat wil ze ook. Vorige week overleed ze op 81-jarige leeftijd.

Frans Ankoné werkte in 1994 een keer met haar voor de modebijlage van de New York Times.

Frans, hoe omschrijf je haar, en haar stijl?

Ze was een erg gedecideerd, ze wist precies wat ze wilde. Wat haar stijl betreft, Turbeville fotografeerde altijd meerdere mensen, het liefst in een decor van verval, bijvoorbeeld ruimtes met afgebladderde muren, met banken waar de vulling uitpuilde. Ze reisde later vaak naar Rusland om daar vervallen glorie te fotograferen. Het resultaat waren sombere, moody foto’s. Ze fotografeerde ook graag balletdanseressen. Wat de dromerige sfeer betreft sloot het een beetje aan bij het werk van Sarah Moon, zij brak door in de jaren zeventig met romantische soft-focus foto’s.

Bekijk haar werk op: deborahturbeville.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.