Top menu

Iris van Herpen wint Dutch Design Award 2013

Karl Lagerfeld nodigt haar uit voor zijn hippe feestjes, ze showt couture in Parijs, ze heeft al een grote overzichtsexpositie gehad, stijlicoon Daphne Guinness en muzikant Björk zijn vaste coutureklanten en Lady Gaga is herhaaldelijk gespot in haar kleding. De carrière van Iris van Herpen gaat in een sneltreinvaart. Gisteren won Iris van Herpen  in Eindhoven de Dutch Design Award 2013.

Een vorig hoogtepunt was de lancering van een gloednieuwe Iris van Herpen ready-to-wear collectie. Toen ik Iris van Herpen ruim een jaar geleden sprak zat ze midden in de productie van die 24-delige collectie. Ze kon niet wachten om alles zelf aan te trekken. Enthousiast somde ze op wat ze allemaal had ontworpen: lange jurken, jassen, korte rokjes, blouses, een legging maar ook knitwear. “Allemaal draagbaar en gemaakt van heel mooi materiaal als zijde, leer, kasjmier en bijzonder details van plexiglas”, zegt Iris van Herpen. “Mooi materiaal vind ik belangrijk, als ik zelf winkel let ik daar op.”

De ready-to-wear collectie van Iris van Herpen zal wereldwijd via enkele exclusieve verkooppunten verkocht gaan worden.

Iris van Herpen komt misschien net kijken in de modewereld, ze weet al wel exact wat ze wil. Al is ze, geeft ze toe, door schade en schande wijs geworden. Toen in het begin van haar carrière een tijdschrift een pornoachtige shoot maakte met haar kleding, vond ze dat erg ordinair en niet passen bij haar imago. Verontwaardigd: “Het model had ook nog konijnenoortjes op!”

De modewereld was in die tijd nog compleet nieuw voor haar. “Ik had er wel ideeën over, maar niet in detail, dus is het fijn om dingen over te laten aan mensen die al langer bezig zijn met hun vak, en verstand van zaken hebben, zoals een pr-bureau dat weet aan wie je wel en niet moet uitlenen.”

Tegenwoordig is Van Herpen is omringd met mensen die haar kunnen adviseren, zoals rechterhand Sarah, zakelijk partner Bradley, haar fabrikant en haar Parijse en Amsterdamse pr-bureau dat haar in 2007 meteen wilde vertegenwoordigen na het zien van Fragile Futurity, haar eerste show tijdens de Amsterdam Fashion Week. Van Herpen was net een jaar daarvoor afgestudeerd in Arnhem, richting mode.

Als meisje wilde ze balletdanseres worden. Later sloeg haar liefde voor ballet om in mode. “Ik herinner me dat het op de middelbare school veranderde. Toen kwam de passie voor materiaal naar boven, ik begon met de hand materialen te maken, dat ging over in het maken van eigen kleding.”

Sinds haar afstuderen maakte Iris talloze jurken in uiteenlopende, ongewone materialen (paraplu-frames, gaas, duizenden draadjes) en handwerktechnieken. Alles maakte ze zelf vertelt ze: “In het begin vond ik het lastig om het handwerk uit te besteden aan een atelier. Zelf werk ik snel en ik weet altijd het beste hoe het moet.” Tegenwoordig geeft ze graag werk uit handen. Groot voordeel is dat alle couturestukken onder haar ogen gemaakt worden, en de glanzende jurken die er als kunstwerken uitzien komen uit 3D-printers, daar komt vrijwel geen handwerk meer aan te pas.

Een jaar geleden verhuisde Van Herpen van Arnhem naar Amsterdam. Werkte ze in Arnhem vaak in haar eentje in kraakpanden, nu zit ze met ruim twintig werknemers in een ruim pakuis aan het IJ. “ Dit kwam op mijn pad, ik vind het een erg rustige plek met al die boten die de hele dag voorbij varen”, zegt ze. “Op de Wallen zou ik niet willen zitten, of in de drukke buurt rondom de Beurs van Berlage waar even sprake van was.” Fijne bijkomstigheid is dat haar vriendje Salvador Breed nog geen honderd meter verderop woont. Salvador is muzikant, hij deejayt, en is  verantwoordelijk voor de muziek van de shows en clips van Iris. Het stel is net terug van een vakantie uit Egypte waar Iris voor het eerst snorkelde. “Er ging een wereld open. Ja, ik kijk dan of ik met al die mooie vormen, kleuren en structuren iets kan.”

Hoewel Iris Van Herpen vooralsnog slechts een handjevol verkooppunten heeft, is ze flink op weg om een van de sterren te worden van de internationale modewereld. Groot fan is Karl Lagerfeld. Hij fotografeerde voor het prachtige boek The Little Black Jacket van Chanel de witte skeleton dress op actrice/model Milla Jovovich. Voor de Franse modeglossy Numéro schoot hij in 2011 twee jurken. Prints van de foto’s stuurde hij richting Amsterdam, met een getekend kaartje. Apart gevoel toch, mensen die aan de top staan en weten wat je doet? “Ja, superleuk! Lagerfeld laat regelmatig weten dat hij mijn werk volgt en waardeert.” Of ze, om dichter overal op te zitten, een verhuizing naar Parijs overweegt? “Ik kan het me voorstellen, maar voorlopig zit ik hier prima. Nuchter: “Het is een gek wereldje die modewereld, je moet het niet al te serieus nemen.”

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.