Top menu

Magazine feestje!

Terwijl Nederlandse tijdschriften alleen nog maar in het nieuws komen met kommer & kwel, of via magazine-goeroes-van-weleer die in De Wereld Draait Door vertellen over het einde van bladen die nog gewoon in het schap liggen, klonk er gisteren vanuit Londen een heel ander verhaal. Daar werd afgelopen woensdag het nieuwe boek van designer/blogger Jeremy Leslie gelanceerd via  de conferentie The Modern Magazine.  Meer dan twintig bladenmakers vertelden over het succes van hun magazine en samen met ruim 200 bezoekers werden de hoogtijdagen van het tijdschrift gevierd.

Een behoorlijk verfrissende invalshoek, om maar eens in tijdschrift termen te spreken. Tyler Brûlé vertelde over het succes van  Monocle en alle initiatieven die het tijdschrift onderneemt, van radio tot café. Justine Picardie bekende op persoonlijke wijze haar liefde  voor print en vertelde en passant hoe ze de Britse Harper’s Bazaar zeer succesvol nieuw leven in blaast. Penny Martin van The Gentlewoman sprak over het succes van het magazine en gaf haar visie op de vrouwenbladen die nu in het schap liggen (“het is in deze tijd toch eigenlijk obsceen om een slecht blad te maken”). Alle sprekers waren het over een ding eens: er is nooit een beter moment geweest om een tijdschrift te beginnen dan nu, want veel grote uitgevers lijken te zijn vergeten dat je een tijdschrift koopt om te lezen en niet om te shoppen.

Voor de nuance: een paar van de bladenmakers kunnen (nog) niet leven van hun magazine, laat staan een megalomaan kantoorgebouw in Hoofddorp van de opbrengst onderhouden. Maar het is wel een feit: nooit eerder was er zo veel keus in magazines voor de consument en waren er zo veel titels te vinden in de betere tijdschriftenwinkel.

Daarom lees je op dit blog vanaf nu over tijdschriften. Kun je niet zo lang wachten? Het boek van The Modern Magazine – Visual journalism in the digital era van Jeremy Leslie ligt al in volle glorie in  Athenaeum Nieuwscentrum in Amsterdam, waar ze overigens ook een hele fijne collectie magazines hebben… Een uitgebreid verslag van de conferentie kun je vinden op de blog van Jeremy (magculture.com).

Frank Jurgen Wijlens is bladenmaker en doceert aan AMFI – Amsterdam Fashion Institute –  waar hij de minor Independent Fashion Magazines leidt.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.