Top menu

Documentaire ‘It’s in the Sky’ ontrafelt trends

In de essayistische film It’s in the Sky ontrafelt regisseur Sarah Mathilde Domogala hoe trends werken. Modeverschijnselen zijn geen toevalligheden ontdekt ze. Trends zijn  verbonden met de zeitgeist en met onze diepste idealen. Sarah Domogala: “Vorig jaar veranderde mijn kledingsmaak onverwacht drastisch. Van jurken met kleur en prints met bloemen, wilde ik er ineens uitzien alsof ik op kostschool zit. Donkerblauw, witte kraagjes, saaie broeken en truien. Wat is er gebeurd? In de film ben ik gaan onderzoeken wat dit nieuwe uiterlijk communiceert, en wat ik dus communiceer. Na een zoektocht kom ik tot de ontdekking dat mode en trends veel dieper verweven zijn met wie we zijn dan ik ooit gedacht had. De keuze voor die donkerblauwe trui blijkt samen te hangen met de rol die ik als vrouw inneem in onze maatschappij, met een hang naar vrijheid, het breken met clichés en schoonheidsidealen, en onthult zelfs een nieuwe feministische golf. 

Sarah interviewde vrouwen op basis van hun kleding. “Ze kleden zich hetzelfde als ik, maar betekent dat dat we nog meer overeenkomsten hebben? Het bleken bijna stuk voor stuk vrouwen van rond de dertig, met een vrij of creatief beroep, zelfvertrouwen en een volle agenda. In de film ga ik verder op zoek naar wie we zijn, waarom we voor deze simpele, sobere kleding kiezen en hoe we op zoek zijn naar een plek in de wereld. Aan de hand van mijn eigen klerenkast laat de film zien hoe trends werken, dat ze geen toeval zijn, maar dat we als mensen werkelijk op zoek zijn naar manieren om uiting te geven aan wat we belangrijk vinden in het leven, en naar manieren om onze verbondenheid opnieuw te voelen.”

De documentaire met o.a. Penny Martin (Gentlewoman), Caroline de Maigret, Lidewij Edelkoort, Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek en Annemarieke van Drimmelen wordt donderdag 24 oktober uitgezonden op Holland Doc 24 om 20.50 uur.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.