Top menu

Riccardo Tisci voor Givenchy: meltingpot deluxe

Mogen we, terwijl de Parijse modeweek nog drie dagen te gaan heeft, nu al vaststellen dat Riccardo Tisci voor Givenchy de boeiendste show heeft neergezet? Met een Nederlands tintje. De Nederlandse Imaan van Egyptisch/Marokkaanse afkomst opende de show. Wedden dat de elegante lichtgetinte schone een grote toekomst tegemoet gaat, net als Saskia de Brauw, favoriet van Tisci, die natuurlijk ook mee liep.

Het decor was fascinerend, modellen liepen rond een stapel rokende (wierookgeur!) Mercedessen en BMW-autowrakken, alsof er net een enorme botsing had plaatsgevonden.

Riccardo Tisci is de laatste tijd in de ban van Afrika. Vooral in zijn mannencollectie legt hij dit er duimendik bovenop met opvallende prints. Rappers zijn er gek op, en die waren er vanavond dan ook heel veel.

In een vrouwencollectie die rijk was aan ideeën mengde Tisci zijn liefde voor Afrika goed doordacht met invloeden uit andere culturen, zoals de Aziatische. De oude Grieken deden ook mee.

Knap: want een ratjetoe aan stijlen werd het nooit. Ondanks een mix van jersey sarongs en satijnen kimono-jasjes vormde de collectie een coherent geheel.

De show opende met een serie schitterende gedrapeerde jurken (Grieks) van glanzende stof vloeibaar als water. Refereerden gekruiste banden aan bondage? In elk geval een heel chique variant daarvan. Een glimp van borst of blote navel, vulgair was het nooit. Warme aardetinten zorgden dat het nooit hard of liefdeloos werd.

Kleurrijke ‘vlaggen’ met tribalachtige patronen waren gedrapeerd als tops. Primitieve dierenvellen omgetoverd tot luxe bontjes, gecombineerde met geperforeerd leren schort. De Afrikaanse cultuur ontmoette de Griekse in lange avondjurken met plissés en kleurrijke kralenstrengen.

En de schoenen? Platte sandalen, en niks anders.

Was er dan niets op te merken aan deze collectie? De paillettenmaskers die sommige gezichten bedekten hadden niet gehoeven, het leidde af van de bewerkelijke ontwerpen.

Blijven over de wrakken van luxe auto’s. Raadselachtig, ik neig naar een clash van verschillende culturen en rond de nog rokende puinhoop brengt Givenchy alles samen in een schitterende synthese. Goh en dat is na de spraakmakende Rick Owens collectie, en het Kenzo-verhaal over wees lief voor vissen alweer een collectie met een laag. Maar Givenchy had mode die de komende dagen niet overtroffen zal worden (al hoop ik stiekem natuurlijk op nog meer geniale hoogtepunten).

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.