Top menu

Piet Paris dagelijks op showstudio.com

Piet Paris publiceert vanaf vandaag elke dag illustraties van de shows in Parijs op showstudio.com, het populaire Londense platform voor mode en film.

Leuk idee!

Ja, ik begin met tekenen zodra de eerste show uit Paris binnenkomt. Eerder tekenden andere illustrators de mode uit New York, Londen en Milaan. Het is erg spannend om op een dag te tekenen én op dezelfde dag de tekening op te sturen. Het lijkt een beetje op zoals ik vroeger voor de Telegraaf deed, maar dan met een koerier, die stond soms al in de kamer om de tekening mee te nemen. 

Hoe ga je tekenen?

Ik zet in op duidelijke silhouetten – proporties, verhoudingen, kleur.

Is het voor jou moeilijk om snel te tekenen, gaat de ene tekening sneller dan de anders?

Schetsen gaat sowieso snel, het is daarom fijn om te doen. Na een paar uur schetsen bepaalt het resultaat van de schets hoe lang het verder nog duurt. Tekeningen die samen een serie vormen zijn het meeste werk, omdat ze met elkaar iets te maken moeten hebben. Ik ben ook altijd wel even op zoek naar de juiste kleur (combinatie).

Welke modeontwerpers zijn het leukst om te tekenen?

Ik verheug me op Dior, en vind het jammer dat Thom Browne niet showt in Parijs (lees volgende maand mijn interview met Browne in Glamcult, gk). Rick Owens toont altijd wel sterke silhouetten, Rochas en Viktor & Rolf tekenen ook lekker weg. Haider Ackermann is enorm lastig om te tekenen, dat heb ik al meerdere keren geprobeerd: hoe die stoffen vallen? Vaak asymmetrisch, niks zit normaal, dat is heel lastig tekenen.

Zijn er ook lastige kledingstukken om te tekenen?

Kaplaarzen, tuinbroeken, Crocs, stola’s , kortom items waar ik een vrouw niet graag in zie.

Wat hoop je dat uit deze opdracht voort komt?

Goeie pr is het zeker. Verder is het altijd leuk om een opdracht te doen die tot de verbeelding spreekt, het is ook gek om te merken hoe mijn werk weer opgemerkt wordt. Zo sta ik nu Tony Glenville’s New Icons of Fashion Illustration !

Wat vond jij van de Prada collectie – behalve stom dat jouw tekeningen niet op de kleding stond?

Ja zeer tekengeniek, is dat een nieuw woord? Ik denk dat als ik de items straks bij Kiki Niesten zie hangen ik wederom overstag ga. Maar haar vorige beter collectie was beter omdat het er meer als mode uitzag. Dit was allemaal erg jong, en expres lelijk? Ik weet het niet. 

Via de NRC is een illustratie van je koop – eindelijk, dat wilde ik al járen geleden, heb je al veel verkocht?

Het loopt wel storm. Op Twitter zag ik dat Sanne Wallis de Vries twijfelde over aanschaf. Doen Sanne! 

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.