Top menu

Mattijs en Frans Molenaar showen

Hoe is het mogelijk, op één dag twee shows op hetzelfde tijdstip. Nederland wordt een modeland! Mattijs in het Van Gogh Museum en Frans Molenaar in zijn salon in de sjieke Oranje Nassaulaan. Beide shows zien is onmogelijk, ik bezoek Mattijs een half uur voor de show backstage, en bekijk de kleding op het rek.

Mattijs, hij won vorig jaar de Dutch Fashion Fashion Award, staat bekend om uitbundige, feestelijke mode, vaak gemaakt van patchwork stoffen met een luxueuze uitstraling, zijn handelsmerk zijn plissés.

In de kledingrekken overheersen lichte blauwen, goudgeel, zachte groenen, dieprood en oud-roze. Een warm palet. Bijzonder is een rijk geweven stof met koperkleurige stipjes die draagbaar is aan twee kanten. Ik zie minder patchwork dan gewoonlijk, veel glanzend satijn.

Kunstig geplisseerd is een rok uitgevoerd in twee verschillende banen stof. Roklengtes variëren van mini, midi tot maxi – inderdaad maxi klinkt seventies, de collectie straalt dan ook een retrogevoel uit.

Het haar van de modellen is los en warrig, gezichten glanzen als porselein, de focus ligt op de lippen. Mattijs beschrijft zijn collectie als romantisch. Over twee weken presenteert Mattijs zijn collectie in een Parijse showroom, en later dit jaar komen de ontwerpen nog eens voorbij in het voorprogramma van de Dutch Fashion Awards. Mattijs verkoopt bij www.luisaviaroma.com

 Oh, Ah en Oh

Er is geen modeshow waar het publiek zichzelf zo verliest als die van Frans Molenaar. “Oh”,  klinkt het vol overgave als de eerste outfit voorbij komt, een wit broekpak behangen met wit nerts. “Ah”, hoor je bij een shocking pink ensemble. “Beeldig”,  bij Molenaars zwierige klokkende versie van de LBD. En zo gaat het een half uur door.

En er wordt veel en luid geapplaudisseerd, bij de opkomst van een model, en als ze terugloopt. Dat keer zo’n vijftig outfits, reken maar uit. Pers hoort nooit te klappen, leerde ik ter plekke van mijn collega John, dus paarse handen zijn mij bespaard gebleven.

Experimenteel is een mantelpakje waarvan de kraag van het jasje kunstig golft. Een nieuw, of een oud ontwerp? Bij Frans weet je het nooit. Zeker eerder getoond in de sixties zijn enkele lichaamsvolgende jurken waarvan de coupe is verwerkt in banen. Vakwerk.

Want onderschat Molenaars mode niet, het is niet alleen hoogst oorspronkelijk, alle broekpakken en klokkende rokken zijn perfect gemaakt van kwaliteitsstoffen als krullerige bouclés en ontelbare tweeds met noppen of glitters.

Wat hoedjes betreft liep Frans vooruit op dinsdag Prinsjesdag. Ze waren top, de shocking roze cloches, mutsen met een priemende punt, zwierige Spaanse hoeden en enkele surrealistische creaties van vilt.  Klassieke chignonknotjes piepen eronder uit. Haute Couture tot in de finesse. Frans Molenaar mag dan C&A als klant kwijt zijn, met zijn eigen couture neemt hij een unieke plaats in. Respect.

Foto Mattijs: Peter Stigter

 

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.