Top menu

Moam collective: een charmant idee

“Ik wil laten zien dat Nederland barst van het modetalent”, zegt Martijn Nekoui (25). Nekoui is de initiatiefnemer van Moam (een afkorting van MOde en AMsterdam), een terugkerend evenement waarmee hij een kruisbestuiving wil stimuleren van hedendaags modetalent en mensen die hun sporen al hebben verdiend in de mode-industrie.

Van een van de meest recente Moam-samenwerkingen is de ambitieuze Nekoui, die in 2012 afstudeerde studeerde aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI), nog flink onder de indruk. Het campagnebeeld van Moam collective, het modelabel dat zondag showt in Eye, werd geschoten door niemand minder dan Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. Maar dat is nog niet alles, op de zwart-witfoto poseert het Nederlandse topmodel Doutzen Kroes, naakt, op een Moam collective-sjaal na. Hoe Nekoui dat allemaal in hemelsnaam voor elkaar heeft gekregen?

Nekoui: “Het geheime wapen is Frans Ankoné, hij kent het fotografenduo”. Ankoné is als begeleider betrokken is bij Moam collective, hij werkte in de jaren zeventig en tachtig als fashion director voor het tijdschrift Avenue en later voor de Duitse Vogue en het New York Times Magazine. 

Aan aandacht heeft het de Moam-projecten tot nu toe niet ontbroken. De allereerste Moam-expositie in 2011 trok meteen behoorlijk wat bezoek en aandacht van de pers. Deelnemers waren Viktor & Rolf, die Nekoui aansprak op straat. Couturier Frans Molenaar en Fong Leng, groot in de seventies had hij gebeld. Hun werk werd geherinterpreteerd door een nieuwe generatie ontwerpers, onder wie Jan Boelo en Winde Rienstra. Frans Molenaar leverde zelfs een financiële bijdrage, omdat hij het zo’n sterk idee vond. Helemaal voor niets werkten ook Van Lamsweerde en Doutzen Kroes mee aan de nieuwste campagne van Moam. Normaal hanteren ze dagprijzen waarvoor iemand met een minimumloon een jaar moet werken.

Moam collective is dan ook een sympathiek idee. Het gloednieuwe modelabel bestaat uit acht designalumni die samen een modecollectie ontwerpen. De volgende collectie wordt gemaakt door weer acht gloednieuwe alumni. De afgelopen drie maanden kreeg het collectief elke dinsdagmiddag advies op allerlei gebieden, van conceptontwikkeling tot collectiepresentatie, van telkens twee andere toonaangevende mode-experts, onder wie mannenmodeontwerpers Sjaak Hullekes, patroontekenaar Rixt van der Tol, James Veenhoff van House of Denim, Remco de Nijs van G-star en Puck & Hans, bekend in de jaren tachtig om hun gelijknamige modelabel en als ondernemers.

Nekoui kwam op het idee voor Moam collective nadat hij alle afstudeershows had gezien. Bij veel ontwerpers vond hij iets missen; van het ontbreken van commercieel inzicht, lelijke pasvorm tot slechte afwerking van de kleding. Nekoui merkte ook dat talent huiverig is om een eigen label op te zetten vanwege de crisis. En dan zijn er nog ontwerpers die geschikter zijn om in een team te werken, omdat dit beter past bij hun bescheiden persoonlijkheid. Nekoui: “Mode is survival of the fittest, iemand moet een grote bek hebben en zichzelf rond hoereren anders kom je er niet tussen.”

Kortom, zonde dat zoveel talent verloren gaat. Nekoui selecteerde acht Moam collective ontwerpers met op elkaar aansluitende specialismen. Brian Geradts (25), hij studeerde vorig jaar af aan de academie in Maastricht, zei meteen ja toen Nekoui hem dit voorjaar polste. “Ik liep stage bij een jonge ontwerper en zag hoe moeilijk het was om een label te runnen. Ik schrok ervan.” Geradts is nu verantwoordelijk voor de prints in de collectie die zondag wordt geshowd. Ook Xiomora van der Zon (24) van Amfi, hoefde niet lang na te denken. “Ik dacht meteen, dit is een geweldige kans om ervaring op te doen.” Van der Zons specialiteit is zorgen dat de collectie een mooi geheel is – collectioneren heet dat in vaktermen. De eerste Moam collective-lichting bestaat verder uit Marja Bennenbroek (concept), Hoi-Man Cheung (technisch vormgeving), Josine Heuts (stofbewerking), Nisha Rabiee (overwear), Niels Tol (vrouwendesign) enAyla van Maarschalkerweerd ontfermt zich over de patronen, Nekoui: “Samen zijn het superdesigners”.

Om kennis met elkaar te maken vertrok Nekoui met de ontwerpers – zonder mobiele telefoons, voor de optimale bonding – naar een huisje in het Friese Sint Annaparochie. Geradts. “Daar zaten we dan met zijn allen aan een grote tafel aan de aardappelen met vlees, lekker burgerlijk.” Nekoui: “De Artez-studenten gingen conceptuele verhalen vertellen. Amfi, een veel commerciëlere opleiding, had het over de ‘lekkere’ Scandinavische fit. Maar het klikte.”

“In het begin botste het natuurlijk en er zijn heel wat gesprekken gevoerd, maar iedereen leerde elkaar te vertrouwen”, zegt begeleider Mariette Hoitink, directeur van HTNK, een recruitmentbureau dat mensen plaatst in de mode-industrie. Moam collective is volgens Hoitink het meest unieke modeproject van de afgelopen jaren. Het idee past volgens haar helemaal in de tijdgeest. “Ik zie het nu met de crisis vaker, creatieven die zonder werk zitten en de behoefte hebben om als groep dingen ‘samen te doen’, samen informatie te delen.”

Toen initiatiefnemer Martijn Nekoui in 2011 voor advies bij haar langs kwam, steunde Hoitink zijn ideeën meteen. “Ik vond hem een jonge hond, heel gretig.” Hoitink begeleidt niet alleen Moam collective – met Frans Ankoné, ze stelde ook een groot deel beschikbaar van haar kantoor aan de Oudezijds Achterburgwal. Kosteloos. “Als iemand die zo jong en zo toegewijd is en zijn nek uitsteekt, dan wil ik helpen.” Wie ook meteen aanhaakte was Eric Traa, van Rabobank Amsterdam.  De ondernemende Nekoui kende hem nog van Campaign for Wool, een initiatief ter promotie van wol, waarvan Nekoui projectleider is. Omdat Traa graag jong talent wil stimuleren, kwam hij over de brug met € 10.000. Van dat geld werden machines aangeschaft, waaronder een strijkapparaat. Alle wol is gesponsord door The Woolmark Company.Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie steunt het project ook. Naast de Moam-werkzaamheden hebben alle ontwerpers baantjes, de een bij een lunchroom, anderen als tandartsassistent of verkoper. Aan Moam collective werken ze ’s avonds, zelfs ’s nachts en in elk geval op dinsdag als de mode-experts langskomen en hun oordeel vellen over de verrichtingen. Brian Geradts keek op van de kennis van couturier Mart Visser over mannenontwerpen. “Hij was kritisch en vertelde wat hij miste. Caroline Krouwels van de Bijenkorf wilde meteen een vest uit de collectie hebben.”

Geradts en Van der Zon hopen dat de collectie in de productie gaat. “Dat sluit het proces af.” Productie? Martijn Nekoui krijgt al rode vlekken als hij daar aan denkt. “Nee, dat kan ik nu met al het geregel voor de show niet meer aan. Bovendien, eerst maar even afwachten hoe er op de collectie wordt gereageerd.”

Xiomara van der Zon vreest dat ze na zondag in het bekende zwarte gat zal duikelen. “Met bloed, zweet en tranen hebben we aan de collectie gewerkt, ik ga iedereen missen”. Stel de collectie wordt slecht ontvangen? “Jammer dan, maar het leerproces kan niemand ons afpakken. Brian Geradts denkt er net zo over. “Moam collective is een soort master, maar dan realistisch, de ervaring telt.”

Eerder geplaatst in Het Parool

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.