Top menu

Underground exposeert in Londen

Na de succesvolle expositie van David Bowie vol schitterende glamrockmode in het Londense Victoria & Albert, verkent het museum nu de link tussen de Britse clubcultuur uit de jaren tachtig en de catwalkmode uit die tijd. V&A modecurator Claire Wilcox constateerde dat de eighties tot nu toe ondervertegenwoordigd zijn in musea.

Wilcox heeft een punt, bovendien is het sprankelende tijdperk nog altijd zeer invloedrijk. Oversized looks, ‘destroyed’ jeans? Zeker weten dat het in Londen staat waar over twee verdiepingen ruim negentig outfits worden geëxposeerd van designers die dertig jaar geleden doorbraken, onder wie de punky Vivienne Westwood, de vrolijke Paul Smith en de eerste romantische ontwerpen van een jonge John Galliano.

Op de begane grond ligt het accent op talloze clubstijlen uit die tijd als gothic, new wave en rave met veel glimmend lycra. Wilcox haar favoriete afdeling is een collectie gecustomizde Levi’s spijkerjacks. Ze zijn in 1986 gemaakt op initiatief van Blitz, het hippe fanblaadje van de extreme Blitz modesubcultuur waarover net een boek is verschenen.

Club to Catwalk: London Fashion in the 1980’s. Victoria & Albert. Tot 16 februari 2014. www.vam.co.uk. Boek: As Seen in BLITZ: Fashioning ’80s Style. Auteur Ian R. Webb. € 49 Uitgever: Antique Collectors Club Dist.

Eerder geplaatst in FD Lifestyle van Het Financieele Dagblad

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.